Dodaj v seznam za primerjavo

VETISA- Toskanski Zeolit za vrt– Kabasit 0,7-2 mm termično aktiviran 15 kg/48/EP

Na zalogi: NE
Dobavljivo: Artikla ni na zalogi
Preveri CENO in DOBAVLJIVOST - pošlji nam e-mail.
Ident: MO011
Črtna koda: 3830026950075
Bruto masa: 15,0000 kg

MALOPRODAJNA CENA: oglejte si jo
Maloprodajni kupci lahko vidite cene v spletni trgovini Vetisa. S klikom na povezavo boste preusmerjeni na izdelek s ceno v spletni trgovini Vetisa.

Poveča kationsko izmenjavo tal z zmanjšanjem odmerka gnojila, ki se običajno uporablja od prvega leta uporabe, za približno 20 %; 

Poveča sposobnost "dolgega sproščanja" gnojila, zajame gnojilne sestavine in jih postopoma sprošča, kar samodejno omogoča, da jih rastlina bolje absorbira; povečuje prezračevanje in oksidacijo tal.

 

Zeolit ​​za pridelke

Zeolit, ki ga ponuja podjetje iz Toscane, je uporaben tudi za tiste, ki gojijo zelenjavo, rože in sadno drevje. Pravzaprav so organska gnojila z zeolitom resnično ugodna rešitev za kmete in pridelovalce cvetja, saj v teh sektorjih zeoliti pokažejo vse svoje kemijsko-fizikalne lastnosti (visok in selektiven CSC, reverzibilna dehidracija, prepustnost, nizka gostota, visoko zadrževanje vode). 

Zeolit ​​se lahko uporablja v naravnem stanju, v kombinaciji s tradicionalnimi naravnimi gnojili (gnoj, zootehnične odplake) in s sintetičnimi gnojili (topne dušikove soli, kalijev fosfor), lahko pa se uporablja tudi po obogatitvi (naravna oz. umetno) v hranilnih elementih (K, NH4).

Tisto, kar najbolj določa blagodejni učinek zeolita, je vrsta prsti, na splošno pa lahko rečemo, da koristi rastejo vzporedno z večanjem apnenčaste in silikatne komponente. Količine, kakovosti in načina uporabe zeolitov ni mogoče absolutno opredeliti, saj se ti spreminjajo glede na vrsto pridelka in jih je zato treba natančno analizirati od primera do primera.

Lahko pa rečemo, da sta ob enakih drugih pogojih obseg in kakovost rezultatov toliko bolj očitni, čim večja je količina izmenjave in nižja vsebnost Na (elementa, škodljivega za pridelke) zeolita. 

Pakiranje: 15 kg

Uporaba: od 300 g - 500 g na m2

Splošno o Zeolit:

 

Zeolit v vrtnarstvu: Prednosti in uporaba tega naravnega minerala za zdravje rastlin 

Zeoliti so naravni minerali, sestavljeni iz mikro poroznih kristalov, ki vsebujejo aluminij, silicij, kisik in druge elemente. Ime "zeolit" izhaja iz grških besed za "vrel" (zeo) in "kamen" (lithos), kar nakazuje, da ti minerali izgledajo kot kamni, ki vrejo, ko so izpostavljeni visokim temperaturam.

Njegove kemijske lastnosti so odvisne od specifične sestave in strukture, saj obstaja več različnih vrst zeolitov. Ključne kemijske lastnosti zeolita vključujejo:

 • Kemijska sestava: Zeoliti so sestavljeni iz aluminijevih, silikatnih in kisikovih ionov, povezanih v tridimenzionalne kristalne strukture.
 • Poroznost: Ena od ključnih lastnosti zeolita je prisotnost mikro porozne strukture, ki omogoča molekulam določene velikosti, da se adsorbirajo in zadržijo znotraj njegovih kristalov.
 • Izmenjevalne sposobnosti: Zeoliti so znani po svoji sposobnosti ionov v raztopini zamenjati s podobnimi ioni iz svoje strukture. To jim omogoča, da delujejo kot učinkoviti ionski izmenjevalci v različnih aplikacijah.
 • Kemična stabilnost: Zeoliti so stabilni v širokem spektru kemičnih okolij, vključno z vodo in različnimi topili.
 • Absorpcijske lastnosti: Zaradi svoje poroznosti in ionske izmenjave zeoliti zadržijo različne molekule in ione, vključno z vodo, amonijakom, težkimi kovinami in drugimi onesnaževali.
 • Topnost: Zeoliti so običajno netopni v vodi, kar pomeni, da ne razpadejo ali raztopijo v vodi.
 • Kristalna struktura: Različne vrste zeolitov imajo različne kristalne strukture, kar vpliva na njihove specifične lastnosti in uporabnost v različnih aplikacijah.
 • Adsorpcijska kapaciteta: Zeoliti imajo različno adsorpcijsko kapaciteto za različne snovi, kar jih naredi uporabne za različne namene, vključno z vodno čiščenjem, kemično adsorpcijo in druge aplikacije.
 • Termična stabilnost: Zeoliti so običajno termično stabilni pri visokih temperaturah, kar omogoča njihovo uporabo v različnih procesih, vključno s katalizo.

 

V vrtnarstvu se zeolit uporablja kot dodatek zemlji za izboljšanje njene strukture in sposobnosti zadrževanja vode. Njegova mikro porozna struktura omogoča, da zadrži in sprosti vodo ter hranila glede na potrebe rastlin.

Prednosti uporabe zeolita v vrtnarstvu vključujejo 

 • Izboljšana struktura tal: Zeolit poveča poroznost tal, kar omogoča boljši pretok zraka in vode do korenin rastlin.
 • Povečana zadrževalna moč vode: Zaradi svoje sposobnosti zadrževanja vode lahko zeolit zmanjša potrebo po pogostem zalivanju.
 • Regulacija pH vrednosti: Zeolit lahko uravnava pH vrednost tal, kar je ključno za optimalno rast rastlin.
 • Vezava hranil: Zeolit lahko veže hranila, kot so dušik, fosfor, kalij in drugi elementi, ter jih sprosti po potrebi rastlinam.
 • Izboljšana drenaža: S svojo porozno strukturo omogoča boljšo drenažo tal, kar preprečuje zastajanje vode okoli korenin.
 • Zmanjšanje izpiranja hranil: Zeolit lahko zmanjša izpiranje hranil iz tal, kar omogoča bolj učinkovito izkoriščanje gnojil.
 • Boljša prezračenost korenin: Zeolit izboljša zračnost koreninskega sistema, kar spodbuja boljšo absorpcijo hranil.

 

Zeolit je koristen za širok spekter rastlin, vključno s sadnimi drevesi, zelenjavo, cvetjem, grmičevjem in okrasnimi rastlinami. Uporabimo ga lahko tudi pri gojenju lončnic in sobnih rastlin. Zeolit je vsestranski mineral, ki pomaga izboljšati strukturo tal, zadržuje vlago in hranila ter pomaga rastlinam bolje absorbirati ključne elemente.

Zaradi svojih številnih prednosti je zeolit priljubljen med vrtnarji in se pogosto uporablja za izboljšanje rasti in zdravja rastlin.

Uporaba: 300-500g na m2 letno.

Uporabniki, ki so kupili ta izdelek so tudi kupili

Ostali izdelki iz kategorije Zeolit

Ocene uporabnikov

Tega izdelka ni še nihče ocenil. Bodi prvi!

Za oddajo ocene moraš biti prijavljen v spletno trgovino.

Nimate naročil.

Nastavitve uporabe piškotkov

Spletno mesto uporablja pišotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih ...

Spodaj so navedeni piškotki, pri katerih lahko upravljate z dovoljenji.

Dovoljenja uporabljenih piškotkov


Google Analytics
Statistika obiska strani