Apnenčeva moka: Naravno orodje za uravnavanje pH in izboljšanje zemlje 

Apnenčeva moka je priljubljena rešitev v vrtnarstvu zaradi svoje sposobnosti uravnavanja pH vrednosti tal. Sestavljena iz fino mletega kalcijevega karbonata, ta praškasta snov igra ključno vlogo pri ohranjanju zdrave in rodovitne zemlje. S pravilno uporabo se doseže optimalen pH za različne vrste rastlin, kar izboljša njihovo rast, pridelavo in odpornost na bolezni.

Kaj je apnenčeva moka in kakšne so njene lastnosti? 

Apnenčeva moka je prah, ki ga sestavljajo predvsem spojine kalcijevega karbonata (CaCO3) in se pridobiva iz apnenca ali apnenčastih kamnin. Njene kemijske lastnosti obsegajo:

 • Kalcijev karbonat (CaCO3): Glavna sestavina apnenčeve moke, ki prispeva k povišanju pH tal in uravnavanju kislosti. To je tudi pomemben vir kalcija za rastline
 • Kemijska reakcija z vodo: Apnenčeva moka vsebuje kalcijev karbonat, ki reagira z vodo in obnavlja zemljo z boljšim pH-jem.
 • Netopnost v vodi: Je relativno netopen v vodi, kar omogoča postopno sproščanje kalcija v tleh, ne da bi povzročal nenadne spremembe v vrednosti pH.
 • Naravna sestavina: Apnenčeva moka je naravni mineralni prah, ki se razgradi v tleh in ne povzroča negativnih vplivov na okolje.
 • Izboljšanje strukture tal: Poleg uravnavanja pH apnenčeva moka pomaga tudi pri izboljšanju strukture tal, saj spodbuja boljšo prepustnost in zračnost tal.
 • Podpora mikroorganizmom: Ustvarja bolj primerne pogoje za mikroorganizme v tleh, kar pomaga pri boljši absorpciji hranil s strani rastlin.

 

 

Uporaba apnenčeve moke v vrtnarstvu 

Pravilna uporaba apnenčeve moke je ključnega pomena za dosego želenih rezultatov. Postopek vključuje:

 • Testiranje tal: Pred nanosom je priporočljivo opraviti testiranje pH tal. S tem boste dobili boljši vpogled v trenutno stanje tal in določili, ali je potrebna uporaba apnenčeve moke.
 • Nanašanje apnenčeve moke: Po potrebi enakomerno nanesite apnenčev prašek po površini zemlje. Količino je treba prilagoditi glede na pH vrednost in vrsto rastlin.
 • Vmešavanje v tla: Po nanosu ga rahlo vdelajte v zemljo z grabljenjem ali prekopavanjem.
 • Čas uporabe: Apnenčeva moka se običajno uporablja jeseni ali spomladi, ko je zemlja bolj dostopna in razdeljena.

 

Prednosti uporabe apnenčeve moke 

 • Uravnavanje pH: Glavna korist je sposobnost uravnavanja pH vrednosti tal, kar omogoča boljšo absorpcijo hranil s strani rastlin.
 • Izboljšana struktura tal: Apnenčeva moka lahko izboljša strukturo tal, kar prispeva k boljši zračnosti in prepustnosti tal.
 • Dodaten vir kalcija: Njeno vsebnost kalcija rastline potrebujejo za zdravo rast koreninskega sistema.

Apnenčeva moka je koristna za številne rastline, zlasti za tiste, ki uspevajo v kislih tleh. Mednje spadajo paradižniki, korenje, buče, jagodičevje, sadna drevesa in številne okrasne rastline. Cenjena je zaradi svojih lastnosti, ki pomagajo izboljšati zdravje tal in posledično rastline. Z njeno uporabo lahko vrtnarji izboljšajo kakovost zemlje ter rastline postavijo v boljši položaj za rast in razvoj. Priporočljivo je upoštevati navodila za uporabo in se držati priporočenih količin za najboljše rezultate.

Prejšnja stran | 1 | Naslednja stran
1
AM00002_3715_apnenceva-moka-kalcevita-5-kg-vedro-96-veder-pal.jpg

Apnenčeva moka Kalcevita 5 KG/vedro (96 veder/pal)

Priročna embalaža za vrtičkarje. Kako povečati pH zemlje? Kaj narediti, če imamo zakisano kislo zemljo? KALCEVITA! Ob nakupu vedra dobite GRATIS komplet Ph lističev.

Dobavljivo: 1-2 dni
Ocena:
Dodaj v seznam za primerjavo
2
AM00001_3714_apnenceva-moka-kalcevita-20-kg-vreca-64-vrec-pal.jpg

Apnenčeva moka Kalcevita 20 KG/vreča (64 vreč/pal)

Kako povečati pH zemlječ Kaj narediti, če imamo prenizek pH zemlječ KALCEVITA!

Dobavljivo: 1-2 dni
Ocena:
Dodaj v seznam za primerjavo
3
agrocal-apnenceva-moka.png

Holcim Agrocal prah (Ca+Mg) 25 kg vreča (48 vreč/pal)

Naravni vir kalcija in magnezija zarndolgotrajno povecanje plodnosti kislih tal

Dobavljivo: 1-2 dni
Ocena:
Dodaj v seznam za primerjavo
Prejšnja stran | 1 | Naslednja stran
Nimate naročil.

Nastavitve uporabe piškotkov

Spletno mesto uporablja pišotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih ...

Spodaj so navedeni piškotki, pri katerih lahko upravljate z dovoljenji.

Dovoljenja uporabljenih piškotkov


Google Analytics
Statistika obiska strani